shutterstock_1110630953-1080x675

Ako sa stravovať v menopauze?

Obdobie prechodu čiže menopauzy prináša do života ženy veľa zmien. Vo väčšine prípadov prejavy plynúce z poklesu pohlavných hormónov nie sú nijako príjemné. Vedľa návalov horúčavy, porúch spánku a psychické rozladenosti si väčšina žien sťažuje, že priberá na váhe. Nadváha či obezita však nie je jediný problém, ktorý na nich čaká.

Oveľa vážnejšie dopady sú tie, ktoré nie sú vidieť. Klesajúca hladina ženských hormónov prestáva chrániť cievy tak ako predtým a u žien sa okolo 50. roku života zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Medzi najvážnejšie z nich patrí infarkt a mozgová mŕtvica, ale prvý predzvesťou môže byť už zvýšený krvný tlak alebo hladina cholesterolu. Estrogén je dôležitý aj pre tvorbu kostnej hmoty, a preto spolu s jeho úbytkom stúpa riziko rednutia kostí, tzv. Osteoporózy. Nie sú to pekné vyhliadky, a tak je namieste uvedomiť si, že vo chvíli, keď príde menopauza, máme pred sebou ešte približne tretinu svojho života, často viac. Chovajme sa k nemu teda zodpovedne!

Strava dokáže ovplyvniť nielen náladu, ale aj prejavy menopauzy. Preto je tak dôležité zamerať sa na výber tých správnych potravín v optimálnom množstve. Neodporúčajú sa jednostranné diéty, ale naopak čo najpestrejšia strava (teda pestrá ako výberom potravín, tak úpravou, ale aj farebnosti na tanieri a pod.). Jesť by ste mali pravidelne, ideálne častejšie po menších dávkach (4-5x denne). Je dôležité neprejedať sa, ale aj netrpieť hladom a udržiavať pravidelný pitný režim. Veľmi dôležitý je výber tzv. Prirodzených potravín. To sú potraviny, ktoré sú minimálne priemyselne upravované. Práve priemyselne spracované potraviny môžu obsahovať veľké množstvo fruktózy, chemických dochucovadiel alebo glutamanu a iných solí. Majú teda vysokú kalorickú hodnotu, ale obsah využiteľných živín býva veľmi nízky.